Test in de keuken met plakband en net gemaakte gelijkrichter.
Logboek Thesis-onderzoek Bert Belmans 2de Master Burgerlijk Ingenieur Architect VUB 2010-2011: "Gebruik en integratie van windbelts in gebouwen. Een haalbaarheidsstudie in onze westerse samenleving en in ontwikkelingslanden."
maandag 28 februari 2011
Eerste gelijkrichter gemaakt
Van links naar rechts: ingang AC, full wave bruggelijkrichter met 4 Schottky diodes, condensator, Zenerdiode, potentiometer
zaterdag 26 februari 2011
Tegenslag
Na het testen van de panelen in de windtunnel blijkt dat ik het signaal van de riemen zal moeten gelijkrichten. Wanneer ik de riemen in AC in parallel schakel treedt namelijk destructieve interferentie op. Voor het gelijkrichten ben ik momenteel op zoek naar de nodige componenten. Ik heb al beslist een diodenbrug te gebruiken met schottky diodes zodat de voorwaartse spanningsval hierover (en dus ook het energieverlies) beperkt blijft.
zondag 20 februari 2011
Koperdraad aangekomen
Ondertussen is de koperdraad aangekomen en zijn alle spoelen gemaakt. Het lastigste en saaiste werk is dus achter de rug. Dinsdag ga ik het tweede paneel afmaken en dan kan het testen hopelijk donderdag beginnen. Spannend, want ik heb een goed voorgevoel.
vrijdag 18 februari 2011
Eerste windpaneel zo goed als af
Gisteren ben ik bij mijn opa verder gaan knutselen aan het eerste windpaneel. De structuur is ondertussen af. Enkel de spoeltjes moeten er nog aangezet worden en dan kan ik weer beginnen testen in de windtunnel. Een tweede bijna identiek paneel is in de maak. Dit zal achter het eerste geplaatst worden bij de testen, met windriemen die geschrankt zitten t.o.v. de windriemen in paneel 1. Zo kan ik nagaan of 8 windriemen in paneel 1 ongeveer evenveel energie kunnen opwekken als 4 windriemen in paneel 1 en 4 in paneel 2. Indien dit het geval is, dan wordt de windbelt echt interessant t.o.v. bv. zonnepanelen. Verder wacht ik op een nieuwe rol koperdraad om de spoelen voor het 2de paneel te maken.
Enkele foto's:
Enkele foto's:
dinsdag 15 februari 2011
Grappige aanpassing op humdingerwebsite
Toen ik gisteren de website van humdinger controleerde deed ik een grappige ontdekking. De positie van de spoelen in de windbelt op de website was veranderd --> links en rechts i.p.v. boven en onder de magneetjes. Hieruit besluit ik dat mijn startidee om de spoelen aan de zijkant te zetten - om zo een sneller variërend magnetisch veld te krijgen - de juiste beslissing was.
zaterdag 12 februari 2011
Windpaneel in wording
Het is al even stil op deze blog. Ik heb ondertussen echter niet stil gezeten. Ondertussen zijn er al vermogenmetingen gebeurd. Hieruit blijkt dat het maximaal vermogen bij een windsnelheid van 6m/s en een belasting van 100 Ohm tot nu toe 0,1W is. Ondertussen werd aan optimalisatie gedaan door het bedenken van een nieuwe magneetconfiguratie. Tenslotte ben ik deze week gestart met de bouw van een paneel met twee lagen windbelts die t.o.v. elkaar geschrankt zijn. Dit blijkt meer werk te zijn dan voorzien omdat er veel spoeltjes gedraaid moeten worden en een efficiënter bevestigings-en aanspanningssysteem van het membraan nodig is.
Abonneren op:
Posts (Atom)